Je baby/kids VS openbaar vervoer

één baby - veel bagage - stress - geen rijbewijs

Het leven van een mama zonder auto! 

Baby's en openbaar vervoer. Mjaaa... Er zijn nog zo van die mensen die op hun dertigste nog geen rijbewijs hebben... En ik was er zo een... Uhu... I know... Yes, dertig... En geen rijbewijs... Ondertussen (nu ik al 32 ben) heb ik het wel gehaald, maar de eerste twee levensjaren van mijn bubbeltje zat ik nog te sukkelen op de trein en de bus... En laat het nu zo dat ik dan ook nog eens al mijn vrienden en familie op verre afstanden heb wonen.

 

Dus, sinds mijn Little One little is, ga ik overal naar toe met het openbaar vervoer. En daar moet je, als hippe, globetrottende mama toch het een en het ander over weten.

 

Ten eerste, de equipment.

De buggy... En je bagage... Mijn eerste buggy was een #Quinny Speedi. Zeer Speedi, maar gigantisch groot. Oude trams in Brussel en Antwerpen? Ik paste niet tussen de deur!!  Roltrap? Zelfs omhoog een ware nachtmerrie. De Speedi is een driewieler en de basis is zo breed dat je op drie trappen staat én een zwenkend voorwiel hebt wat de buggy wel eens doet kantelen. Dus definately een no-go!!  Bekijk hem onderaan even in volle glorie.  Dus zorg dat je überhaupt "mobiel" bent. Denk er ook aan dat treinen meestal hoge instaptrappen hebben en dat je niet altijd op een helpende hand kan rekenen. (Ongelofelijk, maar waar, sommige mensen negeren je compleet! Hoe lief en Yummy of dummy je er ook uitziet)

Een tip in Brussel is om op de netplannen je route te plannen met behulp van de gehandicaptensymbooltjes, want die betekenen: lift aanwezig!!

Wat neem je vervolgens mee behalve, ofcourse, de baby?!  Wel, ik kan je zeggen dat ik in het begin zo een luiertas had, handig om aan het handvat van de buggy te hangen, maar na een aantal maanden leerde ik dat ik veel te veel meenam telkens. Beperk je echt tot de essentials. Je gaat er even tussenuit. Niet kamperen! 

Dan de timing... Dat is natuurlijk zeer belangrijk want treinen, trams, bussen, ... rijden op bepaalde tijdstippen. Hier kan ik maar één raad geven. Vertrek altijd ruim op tijd. Leg alles klaar, zet de buggy al in de gang en onthoud dat je baby op (hopelijk) min of meer vaste tijdstippen eet. En geloof me, fruit of melk geven op de trein is doenbaar, maar reken niet op warme groentjes! :) En nu mag je me uitlachen, maar ga naar het toilet voor je vertrekt! Baby met buggy in toilet is een no-go! Baby achterlaten ook! En als je denkt dat je wel op tijd zal zijn als je 5 minuten extra rekent op je transport, dan heb je je "ik beslis nu om mijn eten over te geven net voor je vertrekt" baby niet meegerekend. #treingemist

Doe zelf ook niet te warme kleding aan. Geloof me, zo buggy-heffen kan een mens behoorlijke "vapeurkes" bezorgen!! En dat is niet yummy!

En als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke: be zen! Relax! Probeer er voor te zorgen dat je je kapoen kan entertainen of troosten. Bij mini baby's kan dat een tutje zijn, bij kruipertjes een leuk speeltje.  En als meneertje of mevrouwtje dan toch besluit te gillen, dan let it be. It's a baby!  

 

Oké oké, ik geef het toe, op de trein ging ik altijd vrij apart zitten, lange ritten... You never know. ☺Maar! Het moet gezegd worden! Baby's zijn dol op "uit de venster kijken", dus nog geen drama's gekend. Wel bij mezelf... Een te skinny broek of een iets te gecentreerde jas zijn niet handig als je die buggy de trap eerst af en dan weer op moet dragen om van het treinperron te geraken. (Dank je NMBS @Hasselt voor die afschuwelijke niet-buggy-vriendelijke-infrastructuur)

 

x A x

Commentaar schrijven

Commentaren: 0