Rijst met een extraatje

Tijdens onze vakantie maakte Alice (eindelijk) haar veelbesproken rijst. Ja, gewoon rijst maar toch compléét anders. Als je dit eenmaal hebt gegeten zal je het niet meer anders willen klaarmaken... x R x

 

Gewoon rijst, maar dan anders

Ingrediënten:

  • Rijst
  • Cappellini of vermicelli
  • Olie
  • Water
  • Zout

Bereiding:

  1. Verhit de olie in de pan. En met olie bedoel ik een bijna bodempje! Ik gebruik altijd een mengeling van zonnebloemolie en olijfolie.
  2. Zwier er een theeglaasje Capellini in. Of Vermicelli. Hoe het ook noemt.  Je weet wel, van die kleine spaghettisliertjes. De bedoeling is dat je deze als het ware frituurt. Laat ze lekker pruttelen in de olie tot ze bruin worden. 
  3. Zet ondertussen je waterkoker aan met een liter of twee water
  4. Voeg vervolgens de rijst toe. Ik gebruik ongeveer één drinkglas vol rijst. Ik ben dan ook een nul met hoeveelheden én ik ben dol op restjes.  Laat de rijst lekker even meebakken in de pan. Ik gebruik trouwens graag Turkse rijst of Basmati. Maar Risotto rijst kan ook hoor. Ligt eraan hoe plakkerig je alles graag eet. 
  5. Na een vijftal minuutjes mag je kokend water en zout toevoegen. Zorg dat de rijst goed onder water staat en zet er een deksel op! Let op: Als je het kokend water in de pan giet geeft dit veel damp en lawaai! Voorzichtig please! :)
  6. Pruttelen... Pruttelen... Pruttelen... Laat alles op een laag vuurtje pruttelen met de deksel erop. Niet roeren! Pas als je merkt dat het water helemaal is ingetrokken mag je eens proeven: Is het nog te droog, voeg dan opnieuw heet water toe. Is de rijst gaar en zit je door een inschattingsfout met teveel water: handdoek onder het deksel en even laten staan. Ik reken altijd op een 15-tal minuutjes. Maar ik ben dan ook een grote "schatter" en geen precieze kokkin. :)
  7. Klaar! 

x A x

 

Afwasstatus:

  • 1 grote pan of kookpot met deksel
  • 1 lepel

 

Commentaar schrijven

Commentaren: 0