10 vragen over borstvoeding "opgelost"

Omdat de natuur het heeft voorzien, wilt nog niet zeggen dat het vanzelf gaat...

  1. Moet ik borstvoeding geven?
  2. Drinkt mijn kleintje voldoende? Vraag en aanbod??? 
  3. Bestaat er een voedingsschema?
  4. Moet ik afkolven? En doet het pijn?
  5. Tepelhoedje gebruiken, jay or nay?
  6. Mag ik een tutje geven tijdens de borstvoeding?
  7. Hoe voorkom ik lekkages?
  8. Hoe kan ik de moedermelk het beste bewaren?
  9. Hoe moet ik de borstvoeding afbouwen?
  10. Doet borstvoeding geven pijn?

 

 

1. Moet ik borstvoeding geven?

 

Toen ik zwanger was vond ik het een redelijk vreemde vraag toen ze mij vroegen of ik borstvoeding wilde geven. Ik had er nooit bij stilgestaan want voor mij is borstvoeding geven iets heel natuurlijks en logisch. Uiteraard had ik wel al verhalen gehoord waarbij borstvoeding geven gewoon niet lukte, dus mijn antwoord aan de vroedvrouwen was altijd: “Natuurlijk, als het lukt.”

 

Voor mij is het dus een uitgemaakte zaak, heb je melk, dan geef je melk. Simpel. Lukt het niet zo goed, dan zou ik doorzetten! Voel je jezelf er niet goed bij, stop dan. Niemand zal je scheef bekijken! Ik toch niet ;)

 

 

2. Drinkt mijn kleintje voldoende? Vraag en aanbod???

 

Mijn mama heeft nooit borstvoeding kunnen geven, mijn oma ook niet. Ik daarentegen… Tijdens de zwangerschap (maanden voor de bevalling) had ik al lekkages. En de momenten voor de bevalling was ik gewoon kletsnat. Melk in overvloed, maar mijn kleintje wilde niet drinken...

 

De zuigreflex was er, maar hij dronk gewoon niet. De vraag die ik mij dan ook het meeste stelde was “Hoe weet ik of mijn kleintje wel drinkt?” De vroedvrouwen in het ziekenhuis hebben mij wel geholpen, maar ze hebben mij veel te vroeg naar huis laten gaan (donderdagavond bevallen en zondagvoormiddag al terug thuis). Zodoende bleef ons zoontje afvallen - en omdat we ook de hielprik nog moesten laten doen-, hebben we een thuisverpleegster laten komen van het Wit-Gele Kruis. Zij was mijn grote hulp! Het bleek dus dat ons zoontje helemaal niet goed dronk (ondanks de tips en tricks in het ziekenhuis). Zijn gewicht bleef kelderen en ik begon me grote zorgen te maken.

 

De eerste weken waren zodoende een ramp op gebied van borstvoeding. Eerst moest ik mijn zoontje aanleggen (ongeveer 20 min per kant), daarna moest ik afkolven (ook weer 20 min per kant) en de afgekolfde melk moest ik dan aan mijn zoontje geven (en daar was ik ook iets van een half uur tot driekwartier mee bezig). Ik was dus bijna 2 uur bezig met 1 maaltijd. En omdat ons kleintje bleef afvallen was mij aangeraden om om de 2u eten te geven. Dat zou dus neerkomen op constant eten geven. Dus daar heb ik heel snel ‘om de 3u’ van gemaakt, anders kreeg niemand van ons voldoende rust…

 

Maar na een poosje had ons zoontje de smaak te pakken en kregen we het omgekeerde effect. Hij kwam te véél bij. Can you believe this??? Uiteindelijk mocht ik om de 4 uur eten geven en hoefde ik dus niets meer bij te geven. Het ‘vraag en aanbod’-principe is bij ons dus nooit van toepassing geweest. Ik werd er gek van dat telkens wanneer ik tips over borstvoeding zocht, er datzelfde zinnetje stond: vraag en aanbod. Echt! Grrrr, bij mijn zoontje werkte dat dus niet! Ik heb dus altijd op de klok gekeken…

 

Je moet slikgeluiden horen. Maar vaak hoor je gewoon wat je wilt, of net niet! Afkolven zodat je de melk in een flesje kan doen en de hoeveelheid gedronken melk kan aflezen, is ook geen oplossing! Het gewicht van je kindje in de gaten houden is een heel goede methode om te weten of er voldoende gegeten wordt. Daarna kan je eventueel overgaan op bijvoeden. En als je twijfelt, vraag hulp! Niets zo handig als professionelen die je kunnen helpen met je stomste vragen!

 

 

3. Bestaat er een voedingsschema?

 

Deze vraag hangt eigenlijk samen met de vorige, maar hier heb ik zo vaak naar liggen zoeken! Voedingsschema’s. Hoe vaak geven anderen hun kindje te eten en om hoe laat kan je het best die laatste voeding geven??

Omdat de meeste mensen op het internet blijkbaar flesvoeding geven of met een perfect lopende vraag-en-aanbod werken, vond ik hier niets over… Dus heb ik voor mezelf geprobeerd een voedingsschema op te stellen.

 

Meestal probeerde ik de laatste voeding zo laat mogelijk te geven. Was de laatste voeding voor 19u, dan gaf ik 3u later nog een voeding; was de laatste voeding na 20u dan legde ik hem al in bed en gaf ik daarna pas om de 4u eten (tot de ochtend). Want in het begin, omwille van het slechte eten, moest ik hem altijd wakker maken om eten te geven. En echt, dat gevoel om een zalig slapende baby wakker te maken, terwijl je zelf stikkapot bent, is niet fijn!!! Maar het monstertje had zijn voeding nodig, ook al vroeg hij er niet om… Toen hij terug voldoende op gewicht was hoefde ik hem niet meer wakker te maken in het midden van de nacht, zo nu en dan deed hij dat wel zelf (maar gelukkig niet te veel) :)

 

Een voorbeeld van een voedingsschema van een kindje dat borstvoeding krijgt, maar niet voldoende drinkt: 06:00 - 09:00 - 12:00 - 15:00 - 18:00 (dus nog niet naar bed) - 21:00 - 01:00 - 05:00 - 08:00 - 11:00 - 14:00 - 17:00 - 20:00 (naar bed) - 24:00 - 04:00 …

(Nota: dit is alleen een voedingsschema, tussendoor sliep, speelde en werd hij ook gewassen) Dit zou  dus een schema kunnen zijn geweest,  tenzij het monstertje zelf om eten vroeg, dan werd het “schema” aangepast.

 

4. Moet ik afkolven? En doet het pijn?

 

Persoonlijk snap ik niet wat er zo erg is aan afkolven. In mijn geval moest ik afkolven. Ons zoontje dronk zelf niet genoeg dus moest ik na de voeding (dus eigenlijk als het monstertje uitgetutterd was, aangezien hij niet echt dronk) afkolven om hem daarna die melk te geven. (Meer hierover bij vraag 2) Toen het monster 2 maanden was, dronk hij goed en hoefde ik dus niets meer bij te geven.

 

Daarna hoefde ik enkel nog te kolven als ik wegging, een avondje met vriendinnen: 20 minuten kolven en ik was weer terug.

Omdat ik zo vaak moest kolven in die eerste 2 maanden, had ik een elektrisch kolfapparaat geleend bij het Wit-Gele Kruis. Dat was zo’n gemak! Toen het kolven eerder sporadisch werd, heb ik gebruik gemaakt van een handmatig kolftoestel dat ik van Alice had gekregen. Dit was trouwens ook heel gemakkelijk maar vergt in het begin toch een zekere mate van handigheid.

 

Dus, kolven: Geen pijn, wel tijd. En zo fascinerend om te zien ;)

 

 

5. Tepelhoedje gebruiken, jay or nay?

 

Om de een of andere reden hebben ze mij bij de eerste borstvoeding heel snel een tepelhoedje gegeven. Op het moment zelf heb ik daar niet bij stilgestaan. Later heb ik gelezen dat dit eigenlijk niet zo goed omwille van een heleboel redenen. Maar mij heeft het wel geholpen. Er zou tepel-speen-verwarring kunnen ontstaan en de borst zou niet goed leeggedronken kunnen worden…

 

Blijkbaar was de vorm van mijn tepel niet naar de goesting van ons monstertje. Tepelhoedje erop et voilà, dinner is ready! Ik weet niet of mijn tepels een andere vorm hebben aangenomen gedurende de borstvoeding of dat mijn zoontje genoegen nam met minder dan perfect, maar na een tijdje kon ik het hoedje weglaten. Enkel wanneer ik last had van tepelkloven, heb ik het nog eens gebruikt. Wat een verluchting!

Het leegdrinken van de borst vond ik ook zoiets vaags. Mijn borsten waren nooit leeg. Toen mijn zoontje in zijn dikste periode klaar was met eten, kon ik bij wijze van spreken nog een hele maaltijd per borst afkolven!

 

Ik lees ook wel eens dat kinderen die borstvoeding kregen, het flesje weigeren. Hier heb ik geen last van gehad. Misschien komt het doordat we in het begin voeding hebben moeten bijgeven met het flesje of vanwege het tepelhoedje, ik weet het niet.

 

Ik zou niet met een tepelhoedje beginnen als je kindje goed drinkt, wanneer je problemen hebt zou ik het wel gebruiken. Maar probeer het eerst eens au naturel ;)

 

 

6. Mag ik een tutje geven tijdens de borstvoeding?

 

Overal staat en zeggen ze dat je geen tutje mag geven als je borstvoeding geeft, om dezelfde reden *tepel-speen-verwarring* als het tepelhoedje (zie hierboven), en omdat het tutje het hongersignaal zou onderdrukken (ik tutter dus ik krijg eten).

Wij hebben het gebruik van een tutje lang willen uitstellen, wat eigenlijk best wel dom was aangezien we (ik dus) toch al een tepelhoedje gebruikten. Maar ik denk dat we na een tweetal weken toch al een tutje hebben gegeven. Zoals ik eerder al schreef; de zuigbehoefte was er. Het was ook niet zo dat we de honger-signalen zouden missen of dat het zijn hongergevoel zou onderdrukken, want we moesten toch om de 2 à 3 uur eten geven. Willen of niet.

 

Een echt antwoord, buiten “op je gevoel afgaan” kan ik dus niet geven. Om te beginnen: Heeft hij een grote zuigbehoefte of heeft hij eigenlijk honger? Dan heeft hij geen tutje nodig, maar eten ;) Ten tweede, let eens goed op hoe je kindje aangeeft dat hij honger heeft. Als je dit goed herkent, dan zal een tutje daar niet zoveel aan veranderen. Dus: grote zuigbehoefte + voldoende gegeten = tutje :)

 

 

7. Hoe voorkom ik lekkages?

 

Lekkages… daar had ik ook heeeeeel veel last van! Ik heb heel veel soorten en veel borstkompressen gebruikt. Die van Lansinoh zijn iets duurder maar deze waren de enige die werkten. Door die andere lekte ik gewoon heen. Die van Lansinoh hebben een beter beschermlaagje. Ik moest ze wel na elke borstvoeding vervangen want dan kon ik ze uitwringen! (Maar ze lekten niet!) Meestal nam ik dan ook een flesje mee tijdens de borstvoeding. Terwijl ik langs de ene kant eten gaf, vulde ik met de andere kant het flesje (het stroomde er gewoon uit). Zo kan je trouwens ook een voorraad opbouwen voor in de diepvriezer. Kompressen uitwringen om de melk op te vangen is sowieso geen goed idee. Maar dat spreekt wel voor zich, hoop ik ;)

 

Naderhand heb ik ook uitwasbare borstkompressen gekocht. Die waren ook elke keer doorweekt maar die kon ik tenminste uitwassen en hergebruiken (want op den duur heb je enorm veel afval met die wegwerpkompressen)

 

Er zijn ook opvangschaaltjes. Deze plaats je net zoals een kompres in je bh en die vangen de melk op. MAAR die zitten natuurlijk niet 100% vast en met een beetje verschuiven krijg je in één keer een hele plens melk over je heen... En daarbij zouden ze er redelijk vreemd uitzien doorheen de kledij.

 

Nog een dingetje: Ik ging nergens heen zonder een grote doek: Eén puntje van die doek stopte ik in mij bh en de rest van de doek kwam over mijn kleren, zo bleven mijn kleren toch een beetje droog tijdens de voeding. Want geloof me, die melk kwam overal, het spoot er gewoonweg uit! Ter informatie, ons kindje zat niet onder die doek verstopt, het was eerder een grote bavet voor mij en een tafellaken voor hem ;)

 

Lekkages kan je, naar mijn weten, niet voorkomen. Je kan wel voorkomen dat je door je kledij heen lekt. Goede borstkompressen (voor mij waren dat 100% zeker weten die van Lansinoh) zijn dan een goed idee. Je kan ook uitwasbare kiezen, maar dan moet je wel even nagaan wat het absorptievermogen is… Afkolven om het teveel aan melk te verwijderen is géén goed idee. Dit stimuleert enkel de melkproductie  als je al te veel productie hebt.

 

 

8. Hoe kan ik de moedermelk het beste bewaren?

 

k had ook wat vragen rond het bewaren van moedermelk. Want ik heb altijd melk in overvloed gehad. Zo zie je maar weer dat de cupmaat totaal geen verband houdt met het aantal cc ;)

De afgekolfde melk bevroor ik (op aanraden van de vroedvrouw in het ziekenhuis) in ijsblokzakjes. Je diepvriezer geraakt dan wel aardig vol, maar het is heel handig om te doseren. In het begin drinkt je kleintje nog niet zo veel, maar dat wordt steeds meer en meer. En met die melkblokjes kan je veel beter de juiste hoeveelheid melk laten ontdooien en heb je veel minder afval. Want anders heb je meestal net te weinig bevroren melk in een potje en moet je ook nog een ander potje laten ontdooien waardoor je het overschot weg moet gooien.

Tenzij je natuurlijk van plan bent om de melk snel te gebruiken, dan kan je net zo goed onmiddellijk de juiste hoeveelheid invriezen ;)

 

Schrijf wel goed de datum op, want ingevroren melk is ongeveer 3 maanden houdbaar. Bovendien veranderd de samenstelling van de moedermelk naargelang de groei van je kindje. Afgekolfde melk van een pasgeborene ziet er dan ook heel anders uit dan die van een kindje van 2 maanden.

 

Ik had ook even gedacht om moedermelk te gaan doneren, maar hier kon ik niet zo'n duidelijke informatie over vinden, dus dat idee heb ik maar laten varen.

 

Dus: Afkolven en direct in de ijskast en dan eventueel de diepvriezer in. Met datum! In de diepvriezer is de melk 6 maanden goed, in de frigo ongeveer 3 dagen (maar daar verschillen de meningen nog wel eens over)

 

 

9. Hoe moet ik de borstvoeding afbouwen?

 

Uiteindelijk ben ik na een half jaar gestopt met borstvoeding, deels omdat ik terug moest gaan werken in heel onregelmatige posten (zonder mogelijkheid tot kolfpauzes) en deels omdat het te veel van mijn lichaam vroeg. Ons zoontje was zo'n goede drinker geworden dat hij mij helemaal 'leegdronk'.

Bij het afbouwen heb ik telkens één voeding per week overgeslagen (wat vrij pijnlijk was). Ik heb er ongeveer 4 weken over gedaan. En doordat ik ons zoontje al heel vroeg afgekolfde melk heb moeten geven, dronk hij heel gemakkelijk aan de fles.

 

Kijk een beetje hoe het voor jou gaat. Bij sommige moeders is de melkproductie al zodanig achteruit gegaan dat het afbouwen vanzelf gaat. Bij anderen is het een beetje tandenbijten. Maar trek er desondanks voldoende tijd voor uit. Het kan lukken op een week, maar het kan ook zijn dat je er 4 weken voor nodig hebt.

 

 

10. Doet borstvoeding geven pijn?

 

De precieze data weet ik niet meer. Maar vooral de eerste maand was pijnlijk. De eerste week was er niets aan de hand, maar toen dronk het monstertje ook niet goed blijkbaar. Daarna kwamen de kloven. Ik smeerde tepelcrème, de borstvoedingstechniek was goed, het aanhappen ook, maar toch: AUCH! Links had ik een kloof gekregen en toen kwam dat tepelhoedje goed van pas om de pijn wat te verlichten. In de derde week kreeg ik rechts een borstonsteking; omdat het monster dus niet goed dronk, en omdat ik met een overproductie zat en wie-weet-wat-nog-allemaal. Mijn borst op zich deed niet zoveel pijn (niet meer dan anders, als ik het me goed kan herinneren) maar ik had 40°C koorts. Na 1 of 2 dagen, met een kersenpitkussen op mijn boezem, was het alweer over en had ik enkel nog sliertjes gestolde melk die af en toe vrijkwamen tijdens het kolven. Maar na die maand ging het alleen maar bergop! Het was zo gemakkelijk en zo leuk! Ik genoot echt van de voedingsmomenten!

 

Eén antwoord: Ja. Sorry, maar het deed echt pijn! Ik wil niemand ontmoedigen, integendeel, maar ik ga ook niet liegen. Ik heb gejankt! Gelukkig is dit voor iedereen anders, maar ik kan alleen maar uit mijn ervaring spreken. En als je mij vraagt: “Is borstvoeding geven fijn?” Dan zeg ik ook JA!

Besluitje:

 

Iedereen had/heeft wel een eigen mening klaar. Je moet gewoon voor jezelf uitmaken met welke raad je iets kan doen en welke je links laat liggen. Ik had veel op internet opgezocht maar omdat ik zo’n specifieke vragen had, heb ik daar niet echt antwoord gevonden. Enkel de vroedvrouw/lactatiekundige van het Wit-Gele Kruis heeft mij enorm geholpen. Zonder haar was mij dat nooit gelukt. Ik kan het dus iedereen aanraden! Bij Kind&Gezin daarentegen heb ik een aantal keren moeten knikken terwijl ik in gedachten heel hard 'nee!' riep. Maar dit is waarschijnlijk heel personeelsgebonden dus misschien is er bij jou wél de perfecte Kind&Gezin-dienst.

 

x R x

Commentaar schrijven

Commentaren: 0