Fotografie voor dummies ~ Review

Fotografie... beyond the automatic button... 

Oké, je blogt, vlogt, ... en je weet dus hoe belangrijk het is om goede foto's te maken. Maar hoe kies je nu je fototoestel??

Laten we eerst een verschil maken tussen het type camera:

 

- systeemcamera/spiegelreflex/compact: Vroeger waren de spiegelreflexcamera's de grote toppers. Denk aan top kwaliteit maar grote body's. Toen kwamen de compactcamera's die een vaste lens hadden en veel kleiner waren.

Nu is er nog iets leukers, namelijk de systeemcamera's, waar je een kleine body kan combineren met verwisselbare lenzen. Als blogger kies ik voor de systeemcamera's voor het formaat én de look! Mijn spiegelreflex is misschien wel beter, maar is te log om overal mee naar toe te nemen. 

 

Waar moet je dan vervolgens nog op letten? Ik ga een beetje dieper in op een aantal interessante specificaties. Over compactcamera's praat ik niet meer want daar werk ik persoonlijk minder graag mee.

 

De specificaties van de body:

 

- NFC: Near Field Communication: De meeste smartphones zijn hier al mee uitgerust. Als blogger vind ik NFC een pluspunt in een camera. Het volstaat dan namelijk om je telefoon tegen je camera te houden en je kan je net getrokken foto meteen opladen en posten! Yihaaa! Geen gedoe met kabels en computers thuis. On the spot - connect - post!

 

- Wifi: Ook hier gaat het over het draadloos uploaden van foto's. Een nog groter pluspunt is dat camera's met Wifi vaak bedienbaar zijn met een app op je smartphone. Geen gedoe meer met zelfontspanner. Zet je camera op een statief, open je app en regel alles vanop afstand! 

 

- (Beeld)Sensor: Kan je beschouwen als de plaat die alles opslorpt. Een grote beeldsensor zorgt voor veel details en weinig ruis, maar dus ook grotere lenzen. Een kleinere sensor, of de cropsensors zullen iets minder kwalitatieve foto's geven maar de camera en de lenzen ervoor zijn wel compacter. Let op: Er zijn genoeg camera's die cropsensors hebben maar op andere vlakken genoeg uitblinken. Het verschil is voor ons blogsters dus niet echt merkbaar. 

 

- Viewfinder: Vroeger hadden alle camera's een viewfinder. Je weet wel, dat schermpje waar je door kijkt en het echte beeld ziet. Tegenwoordig kijken de meeste mensen meteen op de display. Ik had zelfs niet in de gaten dat mijn camera geen viewfinder meer had. :)  Heb je dit nodig? Enkel als je vaak in situaties shoot met slechte belichting, want dan zie je weinig op je display natuurlijk. 

 

- MP: Megapixels: Het aantal pixels wat de beeldsensor aankan. Vanaf 16 MP zit je sowieso snor en kan je al enorm veel details vastleggen. 

 

- 4K: Sommige camera's geven aan dat je ermee kan filmen in 4k, een topkwaliteit. Persoonlijk vind ik dat niet nodig aangezien de meeste schermen niet zijn uitgerust om 4K af te spelen. :)

 

- ISO: hoe groter het maximumgetal is, hoe "gevoeliger" je camera is en dus beter kan fotograferen in donkere ruimtes zonder flits. Let wel op, vanaf een ISO400 begint er al ruis in je beeld te komen. Laat je dus niet overtuigen door een getal als ISO 25600. Dan kan je al beter gewoon de flits gebruiken. :)

 

- Scherm: Tegenwoordig zijn er een aantal camera's die voor ons gemaakt zijn. :)  Ze hebben namelijk een scherm wat je kan draaien zodat je de perfecte selfie kan nemen!! Verder kan het handig zijn als je het scherm nog andere kanten kan uitdraaien zodat je bijvoorbeeld op een concert de perfecte "over-head" foto kan nemen of dergelijke. 

 

- Touch: Ik ben dol op touchschermen omdat je op deze manier snel kan focussen. Je drukt gewoon op het item dat je scherp wil stellen en de magic happens.

 

- Raw/JPEG: Dit is de benaming van het bestandsformaat. Kan je Photoshoppen? Dan ken je .raw en is dit interessant. Anders is .jpeg perfect.

 

- in-en uitgangen (audio, HDMI, ...): Als blogger maakt dit weinig uit. Ben je van plan ook te vloggen, dan kan het wel interessant zijn om een externe microfoon aan te kunnen sluiten. 

 

- fps: Frames per seconde: Het aantal foto's wat je camera kan maken per seconde. Ze noemen dit ook vaak de BurstMode. Doe je veel aan fotografie van bewegende beelden (sport) dan kan dit interessant zijn. Voor mij nutteloos. :)

 

- hot shoe: het flitsvoetje. Mocht je een externe flits willen gebruiken heb je dit nodig. Maar persoonlijk kies ik altijd voor een ingebouwde flits.

 

 

En hoe kies je dan je lens?? 

 

- De lens zelf (Objectief): Het cijfer dat in mm is uitgedrukt is de brandpuntafstand. Say what?

Wel, een lens van 50mm is min of meer een "standaard" lensje (tussen de 20mm en de 70mm spreken we van een standaard lens). Als je maar één cijfer in "mm" hebt is het geen zoomlens. Staat er bv . "18-200mm" dan is het een zoomlens. 

 

Onder de 20mm zit je trouwens met een groothoeklens. Handig voor immo-makelaars, maar voor selfies is dit een no-go. Je gezicht gaat er namelijk veel dikker uitzien ineens! 

Dus hoe kleiner het getal hoe groter de hoek waarin je fotografeert (en dus meer beeld in je foto krijgt)

 

- Het Diafragma (fx:x): Hier geldt: een klein f-getal is een grote lichtinval.  Dus je zou denken, als het donker is heb ik een klein f-getal nodig, en als het zeg zonnig is een groot f-getal. Op zich een goede redenering. Maar het dient nog ergens voor. Hoe groter het f-getal (en dus minder lichtinval), hoe groter de dieptesterkte.  Zie je het potentieel al? Scherpe voorgrond, wazige achtergrond? Inderdaad! Als je voor een kleine f-waarde gaat kan je dit effect bekomen, wat heel leuk is voor product-foto's. 

Het diafragma kan je trouwens instellen. Het cijfer wat op de lens staat gedrukt is het maximale diafragma wat mogelijk is. 

 

Hou je van dit effect van een wazige achtergrond? Zoek dan naar een lens met waarden kleiner dan f/5.6 

 

 

En dan heb je nog een paar andere zaken:

 

- HDR: High Dynamic Range: De meeste simpele compactcamera's scoren hier heel slecht in. Waarom zou je het willen? Als je veel foto's maakt in het donker of in fel buitenlicht heb je HDR nodig. Anders krijg je grote over- of onderbelichte vlakken waarin geen details meer zijn waar te nemen. Denk aan landschapsfotografie waarbij details in de verte ook tellen. Voor leuke mode- en blogfoto's dien je hier niet zo van wakker te liggen. 

 

- Mobile App's: De ene camera heeft al een uitgebreidere App dan de andere. Ik ben grote fan van Panasonic waar je echt full control hebt!

 

 

 

Oké oke, voor iedereen die nu een punthoofd heeft gekregen en denkt:"Er stond toch dummy's in de titel???"

 

Een samenvatting wat ik voor een blogger ideaal vind: 

 

- Systeemcamera

- 35 of 50mm lens + zoomlens

- NFC en Wifi

- Minstens 16 MP

- ingebouwde flits

- kantelbaar touchscherm

 

 

En dan kan je beginnen! Veel plezier ermee, en feedback is altijd welkom!

 

Ik heb zelf de luxe om de Panasonic GH4 van mijn man te gebruiken. 

Voor systeemcamera's binnen een redelijk budget ben ik fan van:

Sony5100

Panasonic GX7

Nikon1J5

CanonM3

 

Veel plezier!!

x A x

 

 

 

 

 

 

 

 

Commentaar schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Kiss & Make-up (donderdag, 11 augustus 2016 12:35)

    Fotografie en bloggen gaan echt hand in hand! Mooie visuals en productfoto's maken echt zoveel verschil.

  • #2

    Karolien B. (dinsdag, 16 augustus 2016 09:31)

    Eindelijk eens een artikel wat ik begrijp! Vooral die info over die lenzen. Ik heb het nooit aangedurfd om een fototoestel te kopen met verwisselbare lenzen. Misschien toch eens overwegen!