Het leven zoals het is: het uitzendkantoor

Als je op zoek bent naar een job en het interimkantoor wil inschakelen...

Mijn job is het geven van jobs aan mensen... Dat denken althans mijn familie, vrienden én alle mensen die alle dagen het interimkantoor binnenstappen.

Maar dat is niet zo!!

 

Mijn job? Consulente in een interimkantoor.

 

Ik hoor je denken:"Awel dan, dan is je job toch inderdaad om andere mensen aan werk te helpen?"

Mja... misschien... maar misschien denk je er toch net verkeerd over.

 

A day in a life of an interimagency...

 

 

Drie jonge kerels staan voor de deur te draaien. Op de deur staat vermeld dat inschrijven enkel online kan en dat we werken op afspraak. Toch stappen ze binnen...

"Ik wil mij inschrijven", zegt één van de jongens. De twee anderen staan ongeïnteresseerd te kijken, mp3 speler nog aan, petje op het hoofd.

"Goeiemorgen", zeg ik vriendelijk, "inschrijven kan je gewoon zelf vanuit je luie zetel. Wat voor job zoek je misschien?", vraag ik.

"Gewoon... inschrijve... kunt ge dan dees blad afstempele da ik hier ben gewees? Da is vor uitkering te krijgen."

 

OF

 

Vrouw staat voor de deur. Ze komt binnen en zegt "Ik zoek een job."

"Bent u al ingeschreven? En wat voor job zoekt u precies?", vraag ik beleefd.

"Alles, ik doe alles. Ik wil echt graag werken. Geef me een kans. Niemand geeft me een kans. Niemand helpt me.", klaagt mevrouw.

"En op wat voor vacatures solliciteert u dan?", vraag ik haar.

"Eh? Ik doe alles! Schoonmaak, keuken, alles!"

"Zou u voor ons in een school kunnen gaan schoonmaken vanaf morgen?", vraag ik haar. Want ik zoek een gemotiveerde poetsdame.

"School? Schoonmaken? Hoeveel betaalt het? Ik heb wel een slechte rug. Maar ik doe alles!"

"Wel, u krijgt 11€ bruto per uur."

"Nee, nee, dat is te weinig. Ik krijg uitkering. Drie kinderen ten laste. 11€ is niet goed. Ik wil vast contract."

 

Dus wat doen die dames in die uitzendkantoren nu precies allemaal? 

 

Laten we beginnen bij de meest logische stap. Is een uitzendkantoor van de staat en bedoeld als hulpverlening? Nee! Is een uitzendkantoor een commerciëel bedrijf? Ja! Waar halen wij onze winsten uit? Juist! Uit bedrijven die ons inhuren om personeel voor hen te vinden en aan het werk te zetten bij hen. Voor wie werken wij dus? Juist! Voor die bedrijven en dus niet voor de mensen die bij ons aankloppen!!!

Als consulent ga ik elke dag op zoek naar nieuwe bedrijven die van onze diensten gebruik willen maken én ga ik elke dag op zoek naar de juiste kandidaat die door mijn bedrijf (klant) gevraagd wordt.

 

Maar... wat dan met al die mensen die hulp willen van het uitzendkantoor??? 

 

 

Dat is eigenlijk een goede vraag! Geef toe dat je zelf ook al een beetje verbaasd bent... Want iedereen verwacht dat wij er zijn om jou aan een nieuwe job te helpen. 

Ik krijg elke dag de meest uiteenlopende profielen over de vloer, en die denken allemaal dat ik daar zit om hun een (droom)job te bezorgen. 

NOT

Simpel: Als ik op zoek ben naar een drietalige callcenter medewerker en jij loopt toevallig binnen, dan help ik jou fijn aan een job! 

Rocketscience toch! :p

 

"Maar maar maar maar, moet ik dan niet meer naar het interimkantoor gaan?? Of hoe pak ik dat dan aan?? " hoor ik je vragen.

 

Jawel hoor! Maar er zijn toch een aantal zaken waar je best op let...

 

 • Inschrijven is een formaliteit en dat doe je zelf. Het grootste gedeelte van de interims doet zelfs geen inschrijvingen meer omdat het gewoon vanuit je luie zetel kan.
 • Met inschrijven bedoelen wij: volledig. Dus ALLE gegevens invullen. Met alleen een e-mailadres en je lagere school studies ingevuld kan ik niet zien wat ik met je kan. 
 • Voeg je CV toe. Je kan je niet voorstellen hoe veel mensen hun CV niet toevoegen. Dat is net je uithangbord!!
 • Zoek zelf al eens naar online vacatures en solliciteer als je iets leuks ziet. Vergeet in dat geval je motivatiebrief niet. Ook hier:: wees professioneel. Je kan je niet voorstellen hoe vaak we sollicitaties zonder begeleidende tekst krijgen. En als er dan al iets staat dan zijn het zaken zoals "Iek zoek job, werkloos, twie kinderren"  Niet echt motiverend.
 • Solliciteer niet in het wilde weg.

 

En dan komt het. Durf het uitzendkantoor te contacteren... 

Natuurlijk! Je mag gerust bellen om te weten hoever het staat of om meer uitleg te krijgen na een eventuele afwijzing. Of als je geen leuke vacatures zoekt kan je eens bellen om te zien als ze jouw profiel wel ooit zoeken of als je je best naar een ander kantoor wendt. 

Allemaal niks mis mee, met dat persoonlijk contact. Het is niet omdat wat ik bovaan zei dat je ons met rust moet laten. Integendeel! Maar doe het netjes. Je wil niet weten hoe veel mensen onbeschoft zijn of al heel gedemotiveerd klinken. Zuchten, klagen, veel achtergrondlawaai, dialect praten, ... allemaal zaken die je best vermijdt. Een uitzendkantoor is namelijk een potentiële werkgever! Als jij de indruk geeft dat je er geen moer om geeft, dan doen wij dat ook! Schrappen die handel! 

En zou je graag toch hulp hebben bij het solliciteren, dan vraag je dat! En dan zullen wij je uitleggen wie onze klanten zijn, welke vacatures vaak binnenkomen, welk kantoor je misschien kan verderhelpen en welke bedrijven misschien geinteresseerd zijn in jouw profiel! Fijn toch! 

Maar binnenstappen zonder CV met een pet achterstevoren op en een blèrende MP3 speler + vier van je vrienden én je GSM die afgaat is nu niet bepaald datgene waar wij op zitten te wachten #ithappensallthetime

 

Nog even over die CV:

 • Niets zo onprofessioneel als een e-mailadres als "playergirlke69" "armaniboy" of "horselover" op je CV. Dat is gewoon kinderachtig. Hou het simpel en logisch. En als je er een foto bijkoppelt in bijvoorbeeld Google+, hou deze dan ook professioneel. Ik zit niet te wachten op blote basten en diepe decolletés op een foto.
 • Zorg dat je gegevens juist zijn. Niets zo erg als een doorgekribbelde GSM nummer.
 • Als we je bellen willen we een voicemail kunnen achterlaten. De "hallo... hallo? Heyyyyy.... GEFOPT - pieeeeep" voicemail is al lang niet meer grappig. 
 • Zet er duidelijke periodes op en wees eerlijk. CV's waar staat "IKEA 2009 - Decathlon 2012" zijn meestal CV's die iets te verbergen hebben. Ik hoef je niet te vertellen dat ik snel doorklik als ik zoiets zie.
 • Vermijd schrijffouten. Gebruik een spellingscorrector, laat het nalezen, maar zorg aub dat er geen schrijffouten instaan. Schrijf wel je teksten zelf! Overdreven teksten voor iemand die de taal niet eens beheerst is belachelijk. 
 • Geef de juiste info over referenties. Niets zo irritant als GSMnummers van familieleden die zich voordoen als vorige werlgever.
 • Zet het meest recente bovenaan als je een oplijsting doet. Dus voor zowel je studies als je werkervaring zet je het meest recente bovenaan aangezien dat ons het meest interesseert.
 • Hou je CV gestructureerd en probeer teveel pagina's te vermijden.
 • Als je hem zelf binnenbrengt, hou hem dan proper en kreukvrij. Als je hem doorstuurt, doe dat dan in een PDF of DOC document met een duidelijke naam. 
 • Persoonlijkheid zien we graag doorschijnen. Een foto, hobby's, een persoonlijk woordje over je ambities, een beetje kleur of eigen stijl, ... Zorg dat je er uit springt!

 

Dus... moraal van het verhaal. Onderschat die interimdames niet. Wij plaatsen elke dag meerdere mensen op meerdere vacatures. Wij screenen honderden CV's per dag en wij schatten heel snel mensen in. 

Wij zijn geen huppeltrutjes die de hele dag onze nagels lakken en inschrijvingen doen. Wij zijn ook geen rascisten. Hoe vaak ons dat ook verweten wordt door mensen die blijbaar meer bevooroordeeld zijn dan wij #depotverwijtdeketel

Wij zijn leuke mensen die het fijn vinden om bedrijven te helpen, om mensen te helpen en om veel menselijk contact te hebben.

 

Veel plezier met je zoektocht naar werk mocht dat zo zijn! 

 

At your service!

 

x Het interimmeisje x

 

 

x A x

Commentaar schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Kiss & Make-up (woensdag, 17 augustus 2016 11:09)

  Wanneer/als wij ooit terugkomen naar België ga ik misschien wel de hulp van een interimkantoor moeten inroepen om weer een job te vinden na zo lang uit de Belgische jobmarkt geweest te zijn. We'll see. Dit was alvast erg informatief, thanks.