"En wanneer begin jij?"

Wanneer onschuldige vragen pijnlijk worden

De vrouw die zegt dat ze dit zinnetje 'en wanneer beginnen jullie aan kindjes?' nog nooit heeft gehoord, liegt!

Toen ik pas getrouwd was, werd ik bijna doodgeslagen met die vraag. Ik snap wel dat mensen dat de "logische volgende stap" vinden en dat sommige mensen gewoon nieuwsgierig zijn. Maar wat verwachten ze dat je zegt? Nee, echt. Welk antwoord hopen ze te krijgen? Vooral als ze het bijna elke dag vragen. Met de beste bedoelingen van de wereld... What do they want? 

 

In de meeste gevallen zal die vraag dus veelal onschuldig zijn. Als je vruchtbaarheidsproblemen hebt, dan wens je niet elke dag herinnerd te worden aan het hele "nog altijd niet zwanger"-gebeuren. Daar staat natuurlijk niemand bij stil. Mensen kunnen nu eenmaal geen gedachten lezen en zijn gewoon oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd in je leven. Maar na een tijdje wordt die vraag bijna een obsessie en lijkt het alsof je aan niets anders meer kan denken.

 

Om de haverklap werd die vraag naar me gegooid en telkens heb ik willen brullen 'ik wil wel maar blijkbaar is het niet zo simpel voor ons!' maar in plaats daarvan zei ik gewoon 'eerst de verbouwing...' En elke maand opnieuw hoopte ik te kunnen zeggen 'nu'

 

Mensen zitten in hun eigen wereldje en beseffen logischer wijze dus niet dat een simpele vraag hartverscheurend kan zijn. Maar ik denk te veel na en ik trek me te veel aan, en zo zullen er vast nog meer mensen zijn. Uiteindelijk heb ik de vraag 18 maanden lang moeten aanhoren, waarvan er 9 echt kwetsten... En dan weet ik dat ik niet eens zo heel erg lang heb moeten wachten op een zwangerschap (er zijn altijd mensen die het beter hebben, maar ook mensen die het slechter hebben) Maar ik ben uiteindelijk mama mogen worden van een prachtige zoon :)

 

Eind goed al goed? Nee, één kind is voor de meeste mensen niet voldoende.

 

'En nog gene tweede?' Are you f*cking kidding me?!

 

Maar wanneer ze nu afkomen met die vraag, wil ik niet meer liegen. Waar ik eerst de mensen in het onwetende wilde laten en op mijn tanden beet, heb ik nu een andere mentaliteit:

 

Als je die vraagt durft te stellen, dan moet je ook maar tegen het antwoord kunnen.

 

'Ik heb een miskraam gehad' Zeg ik met een stalen gezicht. 

Ergens hoop ik die mensen te choqueren, zodat ze inzien dat die vraag not-done is, dat het hun zaken niet zijn. Ik heb een gemeen kantje, dat geef ik toe. Maar eigenlijk lucht het ook op. 

Ik heb die (in mijn ogen) bemoeizuchtige mensen even op hun plaats kunnen zetten én ik krijg vaak oprecht medeleven. Ik wil geen medelijden opeisen of zieligheid uitstralen. Maar ze hebben er zelf naar gevraagd en op dat moment heb je heel even wat extra steun uit onverwachte hoek. En hoe gek het ook klinkt, het doet deugd. 

 

Tijdens de zoektocht naar "leuke" foto's voor bij dit artikel, stuitte ik op een facebook-bericht van Emily Bingham. Het is een bericht gericht aan al die nieuwsgierige vragenstellers. 'Even if it feels like it’s not a big deal for you, it might be a really big deal to the person you are asking.'  Je kan het hele bericht hieronder lezen.

Ik ben het 100% eens met de boodschap van het bericht... Maar (natuurlijk is er een maar) Iemand die geen problemen heeft gaat geen informatie zoeken over wat hij/zij wel of niet mag zeggen. Daarom kan je het beste voor jezelf uitmaken wat je aan je hart wilt laten komen, want de vraag zal sowieso worden gesteld. De enige raad die ik dus kan geven is: Neem de vragensteller niets kwalijk omdat ze niet beter weten of wees eerlijk en vertel het probleem aan de vragensteller.

 

x R x

Hey everyone!!! Now that I got your attention with this RANDOM ULTRASOUND PHOTO I grabbed from a Google image search, this is just a friendly P.S.A. that people’s reproductive and procreative plans and decisions are none of your business. NONE OF YOUR BUSINESS.

Before you ask the young married couple that has been together for seemingly forever when they are finally gonna start a family … before you ask the parents of an only-child toddler when a Little Brother or Little Sister will be in the works … before you ask a single 30-something if/when s/he plans on having children because, you know, clock’s ticking … just stop. Please stop.

You don’t know who is struggling with infertility or grieving a miscarriage or dealing with health issues. You don’t know who is having relationship problems or is under a lot of stress or the timing just isn’t right. You don’t know who is on the fence about having kids or having more kids. You don’t know who has decided it’s not for them right now, or not for them ever. You don’t know how your seemingly innocent question might cause someone grief, pain, stress or frustration.

Sure, for some people those questions may not cause any fraught feelings — but I can tell you, from my own experiences and hearing about many friends’ experiences — it more than likely does.

 

 

Whether you are a wanna-be grandparent or a well-intentioned friend or family member or a nosy neighbour, it’s absolutely none of your business. Ask someone what they’re excited about right now. Ask them what the best part of their day was.

If a person wants to let you in on something as personal as their plans to have or not have children, they will tell you. If you’re curious, just sit back and wait and let them do so by their own choosing, if and when they are ready.

Commentaar schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Cato Geerts (dinsdag, 06 september 2016 17:24)

  Wat een moedige post om te schrijven... Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik misschien wel een gevoelige snaar zou kunnen raken als ik zoiets vraag aan mijn vriendinnen.
  Maar verlies zeker niet de moed!! En denk vooral aan het feit dat de vraag oorspronkelijk ook bedoeld kan zijn uit oprechte interesse! :) XOXO

 • #2

  Rose (dinsdag, 06 september 2016 21:16)

  Dankjewel, Cato! Natuurlijk hoef je er niet bij stil te staan, want zo kan elk woord wel iemand kwetsen... Je kan niet bij alles stilstaan! Dit artikel is daarom ook niet voor de "vraagstellers" maar voor de "antwoorders" :) x R x