Karamelrepen

Geen enkel reclameblaadje, tijdschrift of krantje vliegt bij het oud papier voordat ik het doorgebladerd heb, op zoek naar nieuwe recepten. En nee, ik scheur niet elk recept uit. Ik kijk even naar de foto (ziet het er lekker uit?) én naar de ingrediëntenlijst (geen vreemde ingrediënten die ik nooit gebruik, of te gemakkelijke ingrediënten). En dan, als ik tijd heb, probeer ik het uit :)

 

Karamelrepen met gezouten pinda’s en chocolade

voor dit recept had ik misschien iets beter naar de ingrediëntenlijst moeten kijken, want toen ik bezig was heb ik toch de nodige aanpassingen moeten doen… Maar het resultaat mag er zijn: het lijkt een beetje op een DIY-snickers ofzo... Ideaal voor op tafel als je bezoek hebt!

Ingrediënten:

  • 125 gram boter
  • 180 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 snuifje zout
  • 60 gram boter
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 340 gram (1 blikje) gecondenseerde melk
  • 6 eetlepels gezouten pinda’s (of andere noten)
  • 200 gram chocolade (puur of melk)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190°C
  2. Mix 125g boter + bloem + suiker + ei + zout. Dit wordt een heel vast mengsels dus je zal op het einde even met je handen moeten werken (wat totaal niet overeenkomt met het oorspronkelijke recept!)
  3. Bekleed een rechthoekige ovenschaal (20 x 30cm) met bakpapier (Met invetten gaat het niet lukken, dus echt bakpapier of -folie gebruiken!)
  4. Druk het deeg in de ovenschaal en zet het ongeveer 15 minuten in de oven
  5. Hak de pindanoten grof
  6. Smelt 60g boter samen met de ahornsiroop in een steelpannetje en voeg de gecondenseerde melk toe. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen tot een dik karamelmengsel. Maar let goed op want dit kan snel gaan (soms veel sneller dan 10 minuten, afhankelijk van je vuur!)
  7. Haal ondertussen de koekjesbodem uit de oven en laat volledig afkoelen
  8. Smelt de chocolade au bain-marie (of in de microgolf) maar ik vind au bain-marie gemakkelijker – kom bovenop een kleinere kookpot met heet water zetten, het water mag kom niet raken
  9. Verdeel het karamelmengsel over de koekjesbodem en laat een beetje (niet helemaal) afkoelen
  10. Strooi de pinda’s op de karamellaag en druk lichtjes aan
  11. Giet de gesmolten chocolade erover en laat afkoelen – Daarna laten afkoelen in de frigo (ik heb het een nacht laten staan)
  12. Haal de “koek” uit de ovenschaal en verdeel in repen. Ik had ongeveer 18 repen en wat “afval” dat ik heel vakkundig heb opgeruimd :p
  13. Laat deze caloriebommetjes smaken! :)

Afwasstatus:

  • Mengkom
  • Ovenschaal
  • Mixer
  • Pannenlekker
  • Eetlepel
  • Steelpannetje
  • Kom (voor de chocolade)
  • Kookpot
  • Mes

x R x

Commentaar schrijven

Commentaren: 0