Kan je straffen zonder te belonen?

Opvoeden als een supermommy

 Ik herinner me nog de beginjaren van mijn Little One. Die fase die rond een maand of negen begint als ze ineens zichzelf voort kunnen bewegen, hoe creatief ook, en dat ze eindelijk aan de knopjes van je dvd speler kunnen of iets van tafel kunnen grissen. En ik herinner me ook de frustraties dat het met zich mee bracht. Ik werd er echt gek van. Ik denk dat ik zeker honderd keer op een dag zei "dat mag niet" en vervolgens mijn Little One verplaatste naar veiligere zones in mijn huis.

 

Maar het was pas toen ik bij mijn ouders op bezoek ging dat ik echt mezelf begon te ergeren en er niet meer van kon genieten. Hoe deden andere mensen dat toch?  Ik wilde gewoon rustig zitten en wat bijpraten met mijn ouders. Maar in plaats daar van zat ik de hele tijd mijn zinnen te onderbreken om die Little One te controleren. Als je het vaak genoeg rustig zegt zal hij wel snappen wat mag en niet mag en wat dat woordje "nee"  betekent... niet?

Niet!

En natuurlijk moest mijn mama zich er weer mee bemoeien. "Blijf jij maar even rustig zitten.  Ik speel wel even met die kleine bubbel", zei ze. En ik herinner me zelfs nog dat ik toen dacht:" spelen?  Ik ga wel niet de hele dag spelen om die draak stil te houden hé. "

Maar toen leerde ik iets... iets waar ik nu nog elke dag de vruchten van pluk.

 

Je kan niet straffen als je niet beloont.

 

En dat kan je op alles toepassen! Je moet niet focussen op het negatieve maar op het positieve. Pas als je het positieve naar voren haalt kan je impact hebben op het negatieve. En dat kan je op iedereen toepassen!

 

Mijn mama ging namelijk ook spelen met mijn kleine bubbel. Ze leidde hem af van de zaken waar hij niet aan mocht komen en ze zorgde ervoor dat hij complimentjes en aanmoedigingen kreeg als hij iets goeds deed. En nog geen vijf minuten later zat mijn kleine bubbel flink met een speelgoedje te spelen waarbij hij heel fier af en toe zijn kunnen aan ons liet zien en wij maar af en toe wat toejuichen... En ik heb die koffie fijn in alle rust kunnen opdrinken!!

 

Dus als je kind, maakt niet uit welke leeftijd,  aandacht vraagt is het meestal simpeler om een kwartier of een halfuur even aandachtig mee te spelen en hem/haar op gang te zetten. En daarna kan jij fijn even de afwas doen zonder gezeur en speelt je kleine ukkie fijn verder.

 

Je twijfelt nog een beetje als het echt zo simpel is? Al ooit naar een aflevering van supermommy gekeken waar de kinderen zo ver gaan  dat ze zelfs slaan? Wel, dat is gewoon een schreeuw voor aandacht. En wat doet die supermommy dan? Iets leuks organiseren en ervoor zorgen dat kinderen daar naar uitkijken en daar op willen wachten en dus niet meer 24/7 brullen voor maakt niet uit wat voor aandacht maar nu ineens bereid zijn een poosje flink hun best te doen in ruil voor een schouderklopje of een koekjesbakkenmiddag in het weekend. Ga nu wel niet ineens out of the blue naar de dierentuin en verwacht daar dan niet ineens engelengedrag! Opbouwen hè! Opbouwen! En volhouden... vooral volhouden!

 

Dus als jij vindt dat je kinderen stout zijn en dat je te veel moet roepen moet je zeker eens deze tactiek proberen en ze af te leiden en te focussen op iets positiefs! En heb geduld. Veel geduld. :) Bij sommigen werkt dit misschien niet meteen.  Maar als jij je best blijft doen zullen jouw kinderen dat ook doen. Dus stop met dat straffen, gillen en roepen!

 

Het is trouwens ook bewezen dat in de hoek zetten ook een gevoel van pijn opwekt bij kleine kinderen omdat je ze isoleert. Ze geduldig aanspreken en blijven focussen op hoe het wel kan/moet is een veel socialere optie die zijn vruchten op lange termijn wel degelijk zal afwerpen! 

 

En nog een tip voor kleuters: plannen.

 

"Jij mag al flink wat speelgoed klaarzetten of een Lego huis bouwen en dan kom ik even meespelen als de afwas is gedaan.", werkt bij mij elke keer weer!

 

Oh en let op hoe je je zin opbouwt. "Als...dan" is nog steeds verboden. Dus niet : "Als jij nu flink al begint te spelen dan kom ik meespelen na de afwas"

Dat is niet goed omdat je kinderen dan te nieuwsgierig maakt naar "wat als ik niet. .. dan wat?"

 

Have fun. Dat meen ik. Hou het leuk. Tel tot tien desnoods. Maar have fun! 

En remember, wat je ook doet, je doet het tenminste! Elke mama is sowieso een supermama! 

 

x A x

Commentaar schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    kissandmakeupsbeautyblog.com (donderdag, 13 oktober 2016 11:59)

    Heb zelf geen kinderen maar ik zie soms hoe mijn beste vriendin worstelt om haar zoontje te disciplineren en een ding is zeker: there's no one solution fits all.