De Blog VS Het Forum

Wat is het verschil toch en zien we elkaar graag?

 

Als fervent fan van Pinterest, blogs, en alles wat ik maar kan Googelen, stuit ik wel eens op,de gekste dingen. Google eens "Yummy Mummy", of "mama blog", of "keizersnede". Je weet niet wat je tegenkomt. En wat me daarin het meeste opvalt is het schril contrast tussen de blogs en de forums én het aantal pagina's die vanalles over gezondheid beweren... Maar wat moet je nu geloven? En waar heb je nu echt iets aan??

 

Laten we beginnen met de blogs, en meer specifiek de mama blogs. 

Die blogs zijn namelijk vaak van thuisblijvende of thuiswerkende mama's, die precies in een geweldige educatieve blije wereld leven. Elke dag worden er wel kindvriendelijke en educatieve spelletjes gespeeld, het eten is altijd vers, de mama is altijd verzorgd, én het huis is proper en gezellig.

Iedereen klikt wel eens op die blogs om inspiratie op te doen. En iedereen kent de links wel op Pinterest met titels als "ten activities for toddlers", "how to entertain your kids on a rainy day" en "healthy snacks for kids". Het staat er vol mee. Maar wie zijn die supermoeders die precies alles juist doen? Onze Paul Jambers zou zeggen: "wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hun ertoe?"

 

En dat vraag ik me nu net ook af. Ik maak geen "healthy snacks" die er ook nog eens schattig uitzien! Ik ben al blij als mijn mannetje goed zijn groentjes eet (potje, diepvries, blik, af en toe vers, sorry!) 

Mijn huis is een rommel vol speelgoed en er is altijd wel vuile was in de wasmand.

En dat "dingen bijleren"? ik speel gewoon met autootjes en knuffels op de vloer met mijn aapje! Ik heb geen idee hoe ik nu al taal- en rekenspelletjes zou kunnen doen, ook al heb ik duizenden Pins zien passeren erover. 

Ohja, en ik bak hoogstens één keer per twee maanden koekjes of een cake... 

En ik maak zeker niet al zijn kleren zelf! Dream on!!

 

Oké, eigenlijk ben ik dus gebuisd als mama-blogger... Oké dan.... Misschien toch maar de titel veranderen naar Slummy Mummy?! Maar ik werk wel voltijds!! En ik heb eigenlijk twee kinderen... Mijn man heeft evenveel zorg en aandacht nodig als de kleine junior! Dus doe ik het dan zo slecht? Hoe doen die anderen dat???

 

En wat als we dan eens gaan kijken naar de forums? De zaken die je tegenkomt als je Google gebruikt als dokter?

Waarom staan die forums vol met negatieve zaken??? Dat zijn duidelijk geen bloggers die daarop zitten. Nee, de forums staan vol met geklaag, schrijffouten en negatieve ervaringen. Dus waar zit dan dat verschil?? Zijn er dan... Twee soorten mama's? :). Waar komt dat grote verschil nu toch vandaan??

 

Zo Googelde ik ooit "pijn litteken keizersnede". Want ik had de eerste weken veel pijn aan dat litteken en alles er rond was gevoelloos. En dan denk ik nu... Waarom heb ik dat niet gewoon aan mijn dokter gevraagd?! Hoe kom ik erbij om Dokter Google te raadplegen?! Anyway... Om op mijn zoekopdracht terug te komen... Ab-nor-maal... Echt on-ge-lo-fe-lijk... Alleen maar vrouwen die vertellen dat ze jaren later nog verschrikkelijk pijn hebben, dat niemand iets deed van de dokters, dat alles gevoelloos is gebleven, de hele buik, dat ze intimiteit met hun man níet meer konden, ... En ga zo maar verder. Alleen maar drama. Alleen maar negatieve zaken en eigenlijk behoorlijk veel geklaag! Oké, pijn is niet leuk, maar wat sommigen erbij betrekken, belachelijk! Wat is er mis met "Het deed heel veel pijn en was gevoelloos. Maar dat is nu verbeterd." of "Je merkt dat na een poos niet meer" of wat dacht je van: "Ik ging naar mijn dokter en die hielp me"?!

En die mensen die allemaal op die forums zitten. Wat zoeken die eigenlijk? Medelijden? Bevestiging dat je pijn mag hebben? Of excuses? 

En waarom staan die forums ook zo vol met slechte zinsconstructies en schrijffouten? Ik maak er zeker ook wel eens, maar dat zijn "erreurs de frappes"  of hoe zeg je dat? :)

Is dat nu echt een ander publiek??

 

Of nog een ander voorbeeld. De blog mama's zijn bijna allemaal slank/gezond. Terwijl de forum mama's de blog mama's beschuldigen van valse voorbeelden te geven én te veel druk te geven op de mama's én te doen alsof alleen slank oké is én yapyapyap. Wat is er mis met een goed voorbeeld? Wat is er mis met inspratie? Is dat dan jaloezie van hun kant uit? Of een manier om excuses te zoeken? Haten de forumpeople de blogpeople?

 

En als ik het dan eens op een rijtje zet en zelf even bekijk hoeveel werk het kost om te bloggen... om bij elk artikel een aantal leuke foto's te vinden. Om alles in de juiste layout gegoten te krijgen. Om er voor te zorgen dat je leuke tips meegeeft en eerlijke reviews plaatst. Dat kost allemaal behoorlijk veel tijd. En denk nu niet dat blogsters alles verzinnen. Nee hoor, om een leuke blog over kinderen te schrijven moet je ook veel leuke momenten met die kinderen beleven... Ik kruip pas op mijn laptop als ukkiepukkie slaapt!! 

En als je dan even bekijkt hoeveel tijd het kost om even op een random site een heel epistel vol geklaag en schrijffouten neer te broddelen... wel... Wie zijn dat dan? En meestal zijn dat dan inderdaad net diegenen die slecht praten over blogsters. 

Ik blijf het toch een gek fenomeen vinden. Zo zie ik vaker op eerste zicht leuke Facebook groepen. En dan tien posts later ren ik gillend weg omdat ik het gewoon allemaal te negatief en te plat vind. Een beetje optimisme en moed als mama kan toch geen kwaad. Jezelf helemaal laten gaan vind ik niet echt oké. En als het je niet gaat, zoals eerder vermeld, dan zoek je hulp. Hup! Uit die comfort zone en ga naar iemand die er wel iets van kent.

 

In ieder geval blijf ik de leuke blogs lezen. En niet omdat ik vind dat iedereen een perfect huishouden moet hebben maar omdat het me motiveert. Omdat ik gezelligheid, leuke kids, toffe DIY projecten en mooie outfits zie. En daar word ik blij van. En laten we "blij" nu net heel erg appreciëren in het leven.

 

I believeeeeee i can flyyyyyyy

 

I believe I can touch the skyeeeeee

 

x A x 

 

Commentaar schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Robine (donderdag, 27 oktober 2016 07:34)

    Volgens mij is het verschil tussen de blog en het forum vaak ook zo groot omdat men op een forum (dringend!) antwoorden zoekt en men door middel van een blog antwoorden geeft (dus pas als er een oplossing is gevonden). Daarnaast is het gewoon gemakkelijker om negatief te doen ;)
    Maar ik ben het met je eens: ik word liever gemotiveerd!