Turkije als insider ~ Review

Op vakantie naar Turkije? Dit wist je vast nog niet... 

Velen onder ons zijn er al geweest, sommigen gaan er misschien binnenkort nog eens naar toe...

Turkije... Een vakantieland bij uitstek door de goedkope All In Formules.

 

Maar wat gebeurt er als je buiten je hotel gaat en je komt in een Turkse stad terecht? Wat zijn dan de zaken die wel leuk zijn om te weten?

Als echtgenote en mama van een half Turkje kom ik er elk jaar en helaas niet altijd in een luxe resort waardoor ik wel een paar leuke dingen kan melden....  ;)

 

 

 

1. Je rijbewijs krijg je gratis bij de cornflakes

 

Dat is natuurlijk niet waar, maar zo lijkt het wel als je in Turkije moet rondrijden. Van twee rijvakken maken ze er vlotjes drie à vier, en haaientanden zitten echt enkel in een haai zijn mond. Richting aanwijzen of even wachten? Not gonna happen.

Voorrang krijgen als voetganger op een zebrapad? Not even in your wildest dreams. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze hier een oranje licht hebben tussen groen naar rood én tussen rood naar groen en dat ze hier rondrijden met auto's die zo oud zijn dat wij ze in een museum zouden steken. 

Oh, en nog iets. Fietsen? Vergeet het! Daarbij is een vrouw op een fiets in Turkije op de meeste plaatsen ongezien!

 

2. Een douche is hier niet te vertrouwen

 

Je moet niet denken dat elk Turks gezin alle comfort in de badkamer heeft. De meerderheid heeft namelijk een soort van warmwatersysteem op het dak zitten wat het water verwarmt door de zon, maar dit systeem zorgt ervoor dat je kan kiezen tussen koud of minder koud (naar mijn gevoel). En in de douche zal je dus ook twee douchekoppen hebben. Een op dat "rooftop systeem" en één die is aangesloten op een kleine elektrische boiler. Als je voor die laatste kiest krijg je koud, heet of "!@# heet" water.  Lekker aangenaam warm water (mèt constante temperatuur) is onbestaand. Druk op het water trouwens ook. Douchen bij een minder vermogend gezinnetje? Dan zal je het moeten stellen met een slap en onbetrouwbaar waterstraaltje. 

 

 

 

3. Naar het toilet gaan kan wel eens voor een verrassing zorgen

 

Ken je die Franse toiletten waar je op moet staan? Zo met een gat in de grond? Wel, daar zijn ze hier dol op. Zie je meerdere toiletten in een huis of een restaurant? Kijk even goed wat er zich achter de deur bevindt voor je ze dichtslaat of je kan je squatspieren eens gaan testen op zo een toilet.

 

Mocht je toch op een "normaal" toilet stuiten. Let dan op met het duwen op bepaalde knopjes/kraantjes/hendeltjes. Voor je het weet spuit er een straal water tussen je billen in als je te laag in de pot hangt. :)  

 

 

4. Let op met lokale specialiteiten zoals kokoreç

 

Je denkt misschien: yummmm, lekker, eens iets nieuws proberen! Maar Kokoreç zijn eigenlijk iets minder smakelijke zaken. Let op: ik proef alles en heb ook dit gegeten. Niet slecht!

 

Kokoretsi (Grieks: Κοκορέτσι, Turks: kokoreç) is een grilgerecht van de ingewanden van een geit of een lam. In kokoretsi verwerkt men de lever, het hart, de nieren en de longen. Deze ingewanden worden eerst in grove stukken gesneden en vervolgens gekruid. Hierna worden de stukken aan een spit geregen en overtrokken met een darm. De kokoretsi wordt vervolgens boven houtskool geroosterd.[1] In 1997 werd dit gerecht verboden door een maatregel van de Europese Commissie op het verwerken van ingewanden in vleesprodukten. De Grieken zijn als reactie hierop de Free Kokoretsi campagne op het internet begonnen en hebben vervolgens dit verbod compleet genegeerd. Het is een gerecht wat vooral met pasen gegeten wordt.

 

5. Heeft de ijsjesman een soort van lokale tenue aan? Let dan goed op je ijsje!

 

 

Niets leukers als toeristen pesten denken ze hier. Als je een kraampje ziet met een ijsjesverkoper die zo een Turks hoedje op heeft en zo een wit pakje of iets anders traditioneel, dan is de kans groot dat ze je voor de gek gaan houden en met je ijsje gaan gooien net als jij het wil pakken. En die ijsjes in Turkije zijn elastisch!!

En als je het dan na veel gegoochel en "weggezwiep" eindelijk te pakken krijgt mag je er op rekenen dat het voor de meesten onder ons een teleurstelling wordt. Sorry Turken, maar jullie ijs is niet zo lekker als dat van ons! 

 

 

6. Mannen zijn mannen en vrouwen zijn vrouwen

 

Ze onderhouden hier graag wat cliché's. De mannen zal je zien roken en kaarten op café en de vrouwen zitten altijd in de keuken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar bij de gewone bevolking wordt deze rol-verdeling toch nog graag in stand gehouden. Wat wel door beiden kan is roken! We zeggen niet voor niets "roken als een Turk" :)

Oh, en je hoeft geen feministisch relaas te starten hoor. De dames vinden het gewoon fijn om samen te koken en te babbelen en te roken op het balkonnetje terwijl de mannen het leuk vinden om onder kerels wat oke (rummikub) te spelen met een glaasje raki af en toe en een sigaretje. 

 

 

 

 

7. Toeristen worden hier nog graag gezien

 

Niets zo schattig in de ogen van een Turk als een buitenlander die zijn best doet. Als je enkele woordjes Turks leert zijn ze je daar heel dankbaar voor. Neem die reisgids dus zeker mee en probeer toch zeker de basisbegrippen in het Turks te zeggen.

 

 

 

8. Turken zien het graag groot.

 

Koop je cola? Dan is dat waarschijnlijk een 2,5L fles. La vache qui rit kaasjes? In een grote pot! Aardbeienconfituur? Met volledige aardbeien erin. Warm eten? Dan met een grote kom rauwkost erbij! Eten is voor hen ook echt eten. Dus geen gedoe met kleine frutsels op je bord en mini porties. Bij hun hoort er brood en yoghurt bij. En Ayran. Zelfs bij de MacDonalds. :)

Ga dus zeker eens uit je hotel en ga eens "local" eten. Ze hebben super lekkere köfte en andere gerechten. 

 

 

 

 

9. Turken drinken graag thee

 

Turkse thee wordt elke dag, elk moment en elk seizoen gedronken. En Turkse thee is geen appelthee. In toeristische regio's zullen ze je wijsmaken dat alle Turken appelthee drinken om jou te overtuigen ook zo een zak appelthee te kopen voor het thuisfront. Deze appelthee is echter een oplospoeder vol smaakstoffen en suiker en heeft, behalve de kleur, niks te maken met de "çay" die de Turken drinken. Laat je dus niet gek maken! Al die bakken met al die soorten thee, waaronder soms zelfs "sexthee" is gewoon suiker met smaakjes! Chemische troep!

En opletten doe je ook best met de Loukoum. Het wordt er gegeten, maar als je niet de Loukoum zelf kan zien in de doos, let dan goed op want vaak koop je meer verpakking dan Loukoum!! 

Trouwens, echte Turkse thee wordt ingeschonken vanuit twee theepotten. In de bovenste zit de thee (van theeblaadjes, niet van oplospoeder!) en onderaan zit gewoon water, zodat ze zelf de sterkte kunnen mengen. Wij hebben thuis natuurlijk ook zo een ding in de keuken! :)

 

 

 

10. Er zijn een aantal leuke zaken die Turkije ons gegeven heeft wat je misschien niet wist!

 

Tulpen, Yoghurt en Sinterklaas zijn maar een aantal zaken waarvan je misschien nog niet wist dat we het aan Turkije te danken hebben! Dankjewel!

 

Dus voor wie nog een leuke vakantiebestemming zoekt... you know where to go! 

 

x A x

Commentaar schrijven

Commentaren: 0