Stopt het leven op je 30ste?

Zijn we allemaal tikkende biologische klokken?

Al ooit een gesprek gehad met iemand die zijn toekomstige leven helemaal aan het uitstippelen is? Het valt mij op dat heel veel mensen hier mee bezig zijn; Op mijn zoveelste moet ik samenwonen, op mijn zoveelste trouwen en op mijn zoveelste kindjes krijgen. En dat het liefst allemaal voor de magische leeftijd van 30 jaar.

Want zo blijkt: het leven stopt op 30. Als je voor je 30ste deze drie dingen niet hebt gehaald, dan heb je gefaald in je leven. Oké, stoppen met oogrollen! Dit zijn niet mijn woorden! Ik schrijf ze alleen maar neer!

 

Menig vrouw met wie ik al een gesprek heb gehad komt met deze drie dingen af. Echt waar! Ik zie zowaar een patroon verschijnen! En het ergste is nog dat de woorden studie, carrière, gezondheid en zelfs liefde hier niet uitgesproken worden. Alsof het niet uitmaakt met wie je gaat samenwonen en trouwen en voortplanten!! Zolang het maar voor je dertigste is!

Hoeveel mensen blijven wel niet samen omdat ze toch niemand anders meer zullen vinden of "te oud" zullen zijn? En hoeveel vrouwen willen een jonge mama zijn (zodat de kinderen dan sneller het huis uit zijn zodat ze dan nog van het leven kunnen genieten terwijl ze nog relatief jong zijn)? Dit laatste is trouwens geen verzonnen verhaal. Ook mijn mond viel open toen ik het hoorde.

Studies verbleken in de spotlights van het huwelijk! Who needs a diploma when you have a ring?! It's the Mona Lisa Smile all over again! (Wie heeft de film gezien?)

En wanneer je als independent woman je carrière vooropstelt op de zoektocht naar een man, of gewoon even wilt bekomen na een langdurige relatie, dan wordt je scheef bekeken, want je bent al niet zo jong meer (midden 20)!

 

Nee, je mag niet treuzelen! En alles moet van een leien dakje lopen, de mantel der perfectie wordt er op sociale media zonder enige twijfel klakkeloos overgegooid.

Ik ken van een aantal huizen hun kruisje, maar daar zal je nooit iets van te zien krijgen en als je er op terugkomt is het nooit gebeurd.

 

Maar waar komt die tikkende biologische klok toch vandaan? Stopt het leven echt als je 30 bent? Of is het de drang om de perfectie op sociale media te evenaren? En is schone schijn belangrijker dan innerlijke geluk?

 

Ik heb niets tegen dromers of planners en natuurlijk wordt het ook niet geapprecieerd als je de hele tijd loopt te klagen en niemand verwacht dat je ongelukkige dingen op Facebook zet. Mijn afkeer richt zich enkel op nepperds en naar de mensen die anderen naar beneden trekken omdat die zogezegd gefaald hebben (in hun pre-dertig wereldje). Je doet natuurlijk wat je wilt, maar laat ook anderen in hun waarde.

 

Enkele mensen wijzen me met een beschuldigende vinger na: 'jij moet niet veel zeggen, jij hebt alles al.' Maar waar duiden ze dan op? Ik hou geen schone schijn op (alleen in mijn huiskamer waar je niet onder de zetel moet kijken) als mensen beginnen te romantiseren dan sla ik met de realiteit op tafel: Bouwstress, angsten, miskraam, lange werkdagen, overvolle agenda's,... Maar het doet ze niets. (Begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend dankbaar, maar ik kan er niet tegen als mensen doen alsof het allemaal vanzelf is gegaan). Ze horen alleen het goede (denken het gemakkelijke) en willen het beter doen mét foto's op Facebook en Instagram om het te bewijzen.

 

In feite maakt het mij allemaal niet uit, als alles hier niet om begint te draaien. Want als je veel van de pre-dertigers hoort en er geen enkel ander zinnig gesprek meer wordt gevoerd, dan ga je ook zo denken. Je begint geobsedeerd te geraken door het huisje-boompje-beestje-principe. En dan moet er afstand van genomen worden. *lalalalaaa, wie gaat er mee naar de nieuwe Harry Potter film?*

 

Waarom zou het leven stoppen na je dertigste? Waarom zouden studies en carrière minder belangrijk zijn? Waarom moet je blijven plakken in een ongezonde relatie? Alles heeft zijn tijd nodig en forceren helpt niet. Als je ervoor wilt gaan, ga ervoor! Go get'em tiger! Zo niet, dan maak je het jezelf comfortabel en geniet! Keep calm and Carry on.

 

Geloof wat je wilt, maar (h)erken de schone schijn :)

 

[Rose veegt de kruimels van tafel, zet de afwas aan de kant en maakt de perfecte Instagram-foto] ;)

 

x R x

Commentaar schrijven

Commentaren: 0