Hoe geraak ik van die suikerverslaving af?

En wat heeft die slechte gewoonte met belonen te maken?

Ik wil slanker worden... en met slanker bedoel ik niet perse kilo's verliezen maar ik bedoel verstevigen en de suiker- en vetreserves uit mijn lichaam gooien. Ik ben namelijk zoet-verslaafd. Koekjes, snoep, pannenkoeken, ijs,  chips, nootjes, koffiekoeken,  ... noem maar op. Als er suiker in zit ben ik er vast dol op. Als ik niet oplet knabbel ik gerust een zak chips op. Of ontbijt ik 's ochtends lekker met twee koffiekoeken en ga ik iets later op de dag nog gerust een groot stuk chocola te lijf.  Geen problemen mee hoor. En mij mag je altijd wakker maken voor ijs. Roomijs. Softijs. Sorbet. Waterijs. Name it, I'll eat it... 

 

Maar mijn lichaam. ... dat vindt dat allemaal minder leuk.  Of tè leuk... Hoe je het ook bekijkt... :p

Want al die rommel is natuurlijk behoorlijk verslavend en ongezond. Maar is dat nu echt de enige reden waarom we ons zelf zo vol proppen met rommel? Is het echt iets wat we onbewust doen omdat het verslavend is? 

Is het zo simpel te verklaren? En mogen we dan de schuld ook op die verslaving schuiven en zelf onschuldig zeggen " ik kan er niets aan doen hoor, het is een verslaaaaving!"

 

Als ik in de spiegel kijk dan zie ik potentieel.  Een lichaam waar ik dankbaar voor ben. Een lichaam dat me al een schattige baby schonk.  Een lichaam waar ik vroeger maar al te graag mee in bikini over het strand huppelde.  Een lichaam wat er nu een beetje zachter uitziet.  Iets minder slanke lijn... iets meer slanke streep.  :)  Maar er zit potentieel in. Ik ga niet klagen! Zit ook niet in mijn natuur om te klagen. Ik ben groot en ik vind dat ik goede genen heb. Want met al mijn geknabbel zou ik gemakkelijk 300 kilo kunnen wegen... Dus met een beetje moeite zit alles min of meer terug op zijn plaats. 

Maar waarom zit dan niet al alles op zijn plaats? Waarom is het me dan niet al gelukt als het toch maar een beetje flubber is wat ik wil wegwerken? Waarom is het zo moeilijk om van die rommel af te blijven???

 

Wel. Ik las ooit deze quote:

 

quote discipline

 

 

En ik dacht meteen: "ja!!! Dat is het!! Ik heb gewoon geen karakter!" 

Maar dat voelde weeral als een excuus in plaats van een oplossing... en wat heb ik aan een zoveelste excuus???

 

Het was dan ook pas een poosje geleden, toen ik mezelf wilde trakteren op een avondje serie kijken met lekkers, dat ik iets besefte... Het was namelijk een drukke dag geweest waarin zowel man als kleine bubbel veeleisend waren geweest. En in mijn hoofd zag ik mezelf al chillen op de zetel. Bubbel in bed en de man ging naar vrienden. Rust. Eindelijk. Tot de  man ineens besliste om toch thuis te blijven.... Daar ging mijn avondje zeg. En begrijp me niet verkeerd. Ik vind het natuurlijk fijn als de man thuis blijft, maar na een drukke dag wil ik ook wel eens rust. Echte rust. Stilte. Zelf kiezen wat ik kijk. Geen commentaar. En vooral: iets lekkers opknabbelen zonder me stiekem af te vragen als de man op dat moment denkt "dat zou ze beter niet doen".. Wat hij waarschijnlijk niet eens denkt. Hahaha. Maar toch...

Anyway, wat ik bedoel is... ik besefte ineens dat snoepen in mijn hoofd vastgekoppeld zit aan belonen.

Alsof dat lekkers in mijn hoofd zit voorgeprogrammeerd als het ultieme doel... Als ultieme beloning... Hoe meer stress of werk er was die dag, hoe meer mijn lichaam zegt: "kruip maar eens lekker op de bank en verwen je zelf maar eens een beetje, je mag dat".

WAAAATTTTT??? Neeeeeeen! Ik mag dat niet!! Want ik ben liever gezond dan volgepropt met snoep. 

Waar loopt het dan fout? 

 

In die hersenpan van me!!! 

 

Ik moet mezelf dus herprogrammeren.... Denk eens even goed na. Heb jij ook een slechte gewoonte waar je vanaf wil? Snoepen? Nagelbijten? Shoppen? Roken? Is dat voor jou misschien ook wel gekoppeld aan... "je verdient dat, doe het maar even om te ontspannen"

Dan is het misschien een goed idee om jezelf eens goed te herprogrammeren. Denk eens na over wat je doet en waarom je het zelf oké vindt. En misschien zijn er nog slechte gewoontes zoals je jas niet aan de kapstok hangen of de afwas laten staan... Die zijn al wat minder logisch te verklaren als beloning, maar ook daar zit een "'t is oké hoor" excuus aan vast.

 

Maar hoe doe je dat dan? Dat herprogrammeren? Je hebt net lekker diep in die hersenpan gegraven en je hebt al je slecht gewoontes ontdekt waar je vanaf wil... oké... en nu... 

 

Eeuhmmmmmm...

 

Wel... 

 • Focus op de oplossing en niet op het probleem....
 • Denk in positieve termen (kent iemand "the secret"? Dit is zeker de moeite om positief te leren denken), bijvoorbeeld: "ik ga straks lekker in bad met een wijntje" in plaats van "ik mag niet snoepen ik mag niet snoepen ik mag niet snoepen"
 • Wordt bewust van wat je doet en stel jezelf echt de vraag: moet ik dit echt doen? Ga ik blij zijn achteraf?
 • Pak het aan met babysteps en plan af en toe een"joker-momentje" in. 
 • Wees duidelijk in je doel en visualiseer dit ook. 
 • Vraag hulp aan je omgeving. Als zij je ook mee steunen en in de gaten houden dan doe je nog beter je best. 

 

 

 

 

 Dus hoe pak ik het nu aan? Want ik ben suikerverslaafd en gooi dus op gepaste en ongepaste momenten in mijn mond. Bijvoorbeeld eerst een kom gezond ontbijt opeten om vervolgens toch een handvol borrelnootjes naar binnen te snaaien. Niet de bedoeling. 

Ik heb dus een nieuw doel nodig waar ik naar toe kan leven. Een nieuwe beloning... (en geen andere slechte gewoonte hè! lol)

Na even na te denken heb ik beslist dat ik me meer op vloeistoffen ga focussen en op meer actieve momenten. Want die slechte gewoontjes gebeuren op momenten dat ik me laat afleiden door afgestompt naar TV te staren. 

Dus... Ik heb een boek besteld en ik heb een nieuwe doos Gingerlove (gemberthee van Lombardia, helaas niet gesponsord hahha) aangeschaft. Mijn ultieme rust moment waar ik dus naar toe ga werken is een kopje thee bij een goed boek onder een lekker dekentje op een rustig plekje. Weg met die avondjes van chips graaien voor de TV.

En om te vermijden dat ik ineens ga breken onder de druk plan ik één avondje per week waarin ik wel een ijsje mag eten of dergelijke. 

 

Maar er is nog een probleem. Ik snoep ook aan mijn bureau. En daar kan ik natuurlijk geen boek gaan lezen in een hoekje. Dus ook daar halen we de thee en het water (infused met fruit ofcourse) boven. 

Is er stress en wil ik met mijn hand onbewust naar koekjes gaan graaien? Dan sta ik nu even op, ik strek mijn benen en ik ga een kop thee halen en ik denk rustig na en ga terug aan de slag. Ik moet mezelf aanleren om die foute gewoontjes niet meer onbewust te doen want zo gaat het fout! 

 

En als ik thuis kom en ik doe de afwas, dan zal ik deze afdrogen ook in plaats van op te laten drogen op het rekje. Want als ik heb afgedroogd, dan mag ik mezelf 's avonds belonen met mijn momentje... én dan wordt ik terwijl niet gestoord door een stemmetje wat zegt "je keuken is nog een rommel". 

 

Ik, Alice, ga mezelf doelgericht belonen. 

En al dat geld wat ik spaar aan koekjes gaat binnenkort naar een leuke outfit die me stralend gaat staan omdat ik zonder koekjes nog blijer ga zijn met mijn lijf in die stralende outfit. En tegen dat gevoel kan geen enkel ijsje tegenop.

 

Ga jij ook iets aanpakken waar je vanaf wil? Geef jezelf de tijd en wees eerlijk. 

 

Ik ben trouwens enkele jaren geleden gestopt met roken door op wortels te knabbelen. In plaats van een sigaretje op te steken telkens knabbelde ik op een wortel. :)

 

Dus mensen, geloof in jezelf!

 

En denk aan je karakter! ;)

 

 

x A x

Commentaar schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Bonsje (dinsdag, 13 december 2016 11:30)

  Goed plan! ik doe met je mee :) We gaan onszelf herprogrameren ;) Jij voor een slanker lijf en ik voor een schattig kindje (hopelijk)