Cheesecake met framboos en koekjes

Toen ik voor de eerste keer cheesecake in de winkel zag staan waren mijn zusje en ik ervan overtuigd dat we KAAStaart in de winkelkar van mama hadden gelegd. Je weet wel, van die echte tussen-de-boterhammen-kaas. Wat was de "teleurstelling" groot toen bleek dat we geen hartige taart, maar een zoete taart, hadden gekocht. "Teleurstelling", boy! Was I wrong!

 

Cheesecake met framboos en koekjes

Deze kaastaart :) heb ik een tijdje geleden gemaakt. Hij heeft iets meer omhanden dan de cheesecake die ik gewoonlijk maak, maar mmmmh! Hij is lekker!

Nota: De cheescake vanop de foto had al veel meegemaakt. Ten eerste was het snikheet! En ten tweede heeft hij een warme autorit naar mijn schoonouders moeten overleven. Je zou voor minder beginnen smelten... Normaal is de taart dus iets steviger :)

 

Ingrediënten:

  • 30 g boter
  • 154 g Oreo-koekjes (= 1 pak) of andere koekjes (vb: Bastognekoeken of speculaas)
  • 3 blaadjes gelatine 
  • 375 g frambozen (ontdooide diepvriesframbozen mogen natuurlijk ook)
  • 8 g vanillesuiker (= 1 zakje)
  • 125 ml slagroom
  • 4 el suiker
  • 125 ml crème fraîche 
  • 250 g mascarpone
  • springvorm (Ø 22 cm)

Bereidingswijze:

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier: Papier op bodem, springvorm erop en klemmen maar! De randjes van het bakpapier zullen aan de zijkanten uitsteken.
  2. Smelt de boter (in de microgolf of op in een steelpan)
  3. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine, met de hand of met een deegroller (m.a.w. leef je uit); en voeg de gesmolten boter toe.
  4. Bedek de bodem van de springvorm met het koekjesmengsel, druk aan (eventueel met een glas) en zet in de koelkast.
  5. Week de gelatine 5 minuten in koud water totdat het lekker flubberig wordt.
  6. Pureer ondertussen de frambozen met de vanillesuiker.
  7. Verwarm een deel van de frambozenpuree in een steelpan tegen de kook aan. Neem van het vuur.
  8. Knijp de gelatine uit en los op in de warme puree, vervolgens voeg je de resterende koude puree toe.
  9. Klop de slagroom stijf met de suiker.
  10. Roer de crème fraiche en mascarpone los in een mengkom. Voeg de frambozenpuree en de opgeklopte slagroom erbij en spatel ze luchtig door. Dus niet kapot mengen die handel!
  11. Schep het mengsel op de taartbodem en zet minimaal 3 uur in de koelkast.
  12. Maak de springvorm los en schuif de taart (het makkelijkste is met bakpapier en al) van de taartbodem over op een bord waar je wel op kan snijden. Want echt, ik krijg kippenvel als ik mensen met een mes tekeer zie gaan in een bakvorm!
  13. Serve while cold :) En vergeet het bakpapier niet af te likken!

 

Afwasstatus:

  • 2 kommetje (voor de gelatine en de boter)
  • 1 glas
  • 1 pot (voor de frambozen)
  • 1 steelpan (voor frambozen)
  • 1 staafmixer
  • 1 paar kloppers
  • 1 mengkom
  • 1 pannenlikker
  • 1 springvorm

 

x R x 

Commentaar schrijven

Commentaren: 0