Cheesecake meets Chocolate Cake

Wanneer een chocoholic en een doorzetter hand in hand lopen

This cake was a real pain in the ass! Zo eentje waarvan je denkt 'ik gooi hem gewoon weg!' Of 'ik doe gewoon alsof hij niet bestaat'. Taarten zijn leuk, maar je weet nooit wat je op tafel hebt gezet totdat je hem aansnijdt en kan kijken hoe de binnenkant eruit ziet! Hier was de spanning groot omdat hij uit meerdere onderdelen bestaat.

Maar de chocolade-freak diep in jezelf gaat niet van deze taart kunnen afblijven. Yum!

Ingrediënten:

  • Korst:
    • 3 pakjes Oreos of gelijkaardige koekjes (ongeveer 38 stuks)
    • 6 el (gesmolten) boter
    • 1 snuifje zout
  • Ganache:
    • 90 ml (6 el) room x 2
    • 140 g chocolade x 2
  • Cake:
    • 120 g bloem
    • 165 g witte suiker
    • 48 g cacao
    • 3/4 tl baksoda
    • 3/8 tl bakpoeder
    • 1/4 tl zout
    • 1 ei
    • 90 ml karnemelk
    • 40 ml olie
    • 90 ml warme koffie
  • Cheesecake:
    • 680 g mascarpone op kamertemperatuur
    • 165 g witte suiker
    • 3 eieren
    • 1 zakje vanillesuiker

Van het cake-deel heb ik geen bereiding-foto's. Oeps :)

Bereiding:

  1. Korst
    1. Maak van je hart een steen en verkruimel de Oreos (in een keukenmachine of in een zak met een deegrol om al je opgekropte woede op los te laten)
    2. Smelt de boter en giet deze over de koekjeskruimels samen met een snufje zout. Meng met een vork zodat alle kruimels een vettig laagje hebben.
    3. Vet een springvorm, van 22cm of liefst meer, in. Gebruik hiervoor boter en cacao (anders krijgt je korst een witte schijn). Ik denk dat het gemakkelijk is om ook nog een laagje bakpapier op de bodem te leggen (I didn't and I so wish I did)
    4. Gooi de kruimels in de springvorm en plet deze zodat je een "dun" laagje krijgt. Probeer aan de rand voor minstens 7cm omhoog te gaan. Het vergt tijd, maar het is niet onmogelijk. Werk met een lang glas om met draaiende bewegingen de korst omhoog en plat te krijgen.
  2. Ganache*
    1. Doe de room samen met de chocolade in een kom en zet in de microgolf voor ongeveer 20 seconden, blijf er wel bijstaan want het kan snel gaan! Haal het uit de microgolf en roer totdat het mengsel helemaal glad is.
    2. Giet de ganache (yes, you just made ganache!) over de koekjesbodem. Zet de springvorm voor een halfuurtje (of totdat je klaar bent met het volgende) in de diepvriezer.
  3. Cake
    1. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem, suiker, cacao, bakpoeder, baksoda en zout.
    2. Voeg de karnemelk, de warme koffie, de olie en het ei toe en mix totdat je een glad mengsel krijgt.
    3. Giet dit in een ingevette cakevorm van dezelfde doorsnede als de vorige met de Oreo-koekjes (anders krijg je zoals mij een kleine opening tussen beide taart-delen).
    4. Bak gedurende 30 min (halverwege kan je de taart eventueel eens draaien zodat ze zeker overal even gaar is) prik er met een satestokje in om te controleren. Als het stokje er bijna zuiver uit komt (de taart mag een beetje vochtig blijven) kan je hem uit de oven halen. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
  4. Cheesecake
    1. Terwijl de cake in de oven staat kan je aan de "cheesecake" beginnen. Mix de mascarpone samen met de suiker en de eieren.
    2. Haal de springvorm met de korst uit de diepvriezer en giet daar het mascarponemengsel in.
    3. Bak de cheescake voor een uur en test of het middelste gaar is, zoniet, laat de cake dan staan totdat het middelste vast aanvoelt. De cake mag niet meer golven als je er mee beweegt. Ik heb hem ongeveer 1u15 in de oven laten staan omdat hij precies maar niet hard werd.
    4. Laat de cheescake in de springvorm volledig afkoelen en plaats hem op het einde eventueel even in de frigo.
  5. Assemblage
    1. Maak ondertussen een tweede lading ganache*
    2. Wanneer de taartdelen allebei volledig zijn afgekoeld kan je de taart in elkaar zetten. Haal de cheesecake voorzichtig uit de springvorm. Voorzichtig omdat de korst redelijk krokant (en dus ook breekbaar) is.
    3. Giet de tweede lading ganache over de cheesecake en probeer dit gelijk te verdelen over de bovenkant.
    4. Vervolgens plaats je de chocoladetaart erbovenop.
    5. Nu kan je eventueel gaan decoreren! Ik heb weer mijn geliefde fondant gebruik :)

 

Afwasstatus

  • vork
  • 2 x mengkom ((korst + cake) + cheesecake)
  • 2 x springvorm
  • hoog glas
  • kommetje (ganache)
  • maatbeker 
  • pannenlekker
  • gardes van de mixer

Ps: De koekjeskorst is niet verbrand, dat is de kleur van de Oreo-koekjes ;)

x Rose x

Commentaar schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Janne (maandag, 10 april 2017 11:40)

    Waar is de foto van de doorsnede? Ik ben zo nieuwsgierig om te zien hoe nu zo een stuk taart eruit ziet! Was het echt de moeite?

  • #2

    Rose (woensdag, 12 april 2017 09:50)

    Oei... De taart was zo hard de moeite dat ik geen kans heb gekregen om er een foto van te maken! Maar dit betekent misschien dat ik hem nog eens moet maken... Hmmmmm! Goed idee ;)