Harira... de ultieme maaltijdsoep

harira recept

Harira, misschien heb je er al van gehoord. Nu de Ramadan weer is aangebroken voor de moslims zullen veel vrouwen in de keuken staan om deze lekkere soep klaar te maken. Als de moslims 's avonds, bij zonsondergang, het vasten breken, dan zullen de meesten starten met een glas melk, een paar dadels en een goede kom Harira!! En hoeveel 'goestingskes' ze door de dag ook hadden, de meesten onder hen zijn die al lang vergeten na één kom soep omdat ze zo rijkelijk is.

Mijn man vindt ze heerlijk, ik ook natuurlijk, en stoeft er zelfs over bij zijn vrienden dat ik de lekkerste maak! En dan te bedenken dat hij er al veel gegeten heeft. Regelmatig verdwijnen er ook bakjes uit de diepvries en gaat hij bij vrienden op bezoek met "mijn Harira", zo fier als een gieter.

 

Veel plezier met het doen van de inkopen. Een tip is hier: ga eens bij je plaatselijke Marokkaanse of Turkse supermarkt winkelen. Daar ga je alle ingrediënten snel vinden én daar weet de slager wat je bedoelt met "lamsvlees voor in de harira". Wedden dat ze extra vriendelijk gaan zijn tegen je omdat ze het leuk vinden dat je één van hun tradities probeert. En als je er nu aan begint, tijdens de Ramadan, dan ga je ook lekkere dadels en "chebakia", een heel zoete specialiteit met honing voor tijdens de Ramadan.

 

Ingrediënten:

 

  • 450 gram lamsvlees (liefst met een knook er nog ergens aan)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1,5 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepels margarine
  • 90 gram selder in stukjes
  • 1 ajuin, fijn gehakt
  • 1 rode ajuin, fijn gehakt
  • 25 gram verse koriander
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1700 ml water
  • 145 gram groene linzen
  • 1 blikje kikkererwten
  • 110 gram vermicelli
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 citroen

Bereiding:

 

Ik ben een grote fan van het principe "goed voorbereid is half gewonnen" of hoe zeggen ze dat. Ik start dus met alles netjes klaar te zetten.

 

Zet eerst alle kruiden in een potje. Het lijkt voor sommigen onder jullie misschien een beetje overdreven veel, maar denk eraan dat de rest allemaal vers is en dat er geen bouillon wordt gebruikt.

 

Dus hier gaan we met de voorbereiding:

 

  • Kurkuma, zwarte peper, kaneel, gember en cayennepeper in een potje.
  • Lamsvlees in stukjes in een bord. Bij een lekker stuk lam zal je merken dat er nog wat vet en knook aanzit. Ga niet als een maniak fileren en ontknoken en vloeken. De grote stukken mag je gerust met knook in de soep gooien. Dat doen we wel achteraf.
  • Hak de uien fijn en doe ze in een kommetje. Ik gebruik hier mijn mixer voor. Op die manier is het lekker fijngechopped! Trouwens, je mag gerust een extra witte/gele ajuin toevoegen als je dat lekker vindt. Experimenteren mag!
  • Snij de selderstengels in kleine stukjes en hak ook de koriander fijn. Hier gebruik ik de "glas met een schaar' truc. Doe dit samen in een kom.
  • Zeef je blik met tomaten. De stukjes terug in het blik. En het tomatenwater in een maatbeker
  • Zet je blik kikkererwten klaar, alsook de vermicelli en zet de linzen alvast in water. (Linzen in een blik mag ook maar dan voeg je ze straks pas toe samen met de kikkererwten)

En nu alles netjes klaar staat kunnen we beginnen!:

  • Zet je grote soepketel op het vuur en laat de margarine smelten.
  • Als je boter lekker borrelt gooi je er je lamsvlees, je kruiden en je uien in. Laat dit op een laag vuur eventjes stoven gedurende een minuut of vijf.
  • Voeg je tomatenstukjes toe (zonder het sap) samen met de selder en de koriander en laat nog eens 15 minuten sudderen met de deksel op de pot. Roer af en toe een beetje om.
  • Schenk vervolgens het tomatensap en het water erin en indien je droge linzen gebruikt, ook de linzen. Breng aan de kook en laat nadien op een laag vuur de soep, afgedekt, een uur à twee sudderen. Ook hier, als je wil kan je twee blikken tomatenstukjes toevoegen of wat extra water. Experimenteren mag!
  • Zet tien minuten voor het einde het vuur middelhoog en voeg de kikkererwten en de vermicelli toe. Roer af en toe zodat je vermicelli niet aan elkaar klit :) en laat nog eens tien minuten koken.
  • Klop ondertussen je eieren een beetje los en voeg deze in de laatste minuut toe. Zorg dat je soep op dat moment kookt en giet het ei er rustig in zodat je een soort van sliertjes/wolkjes krijgt in je soep.

Et voila! Je soep is klaar!! Het citroensap kan je er meteen al in doen maar ik vind het persoonlijk leuker om dat die keuze aan de gasten te laten. Natuurlijk mag je ook nog wat afkruiden met wat zout.

Je hebt nu genoeg maaltijdsoep om je diepvries rijkelijk te vullen. En deze soep is de dag erna nòg lekkerder!

 

Afwasstatus:

  •  5 kommen of borden
  • 1 glas
  • 1 maatbeker
  • 1 scherp mes
  • 2 snijplanken (vlees en groenten apart aub)
  • 1 grote ketel
  • 1 vergiet
  • 1 schaar
  • 1 pollepel
  • 1 mixer

x Alice x

harira recept, harira, soep, ramadan

Commentaar schrijven

Commentaren: 0